Peter de Boer

Na het behalen van zijn mbo-diploma wilde Peter de Boer een jaar werkervaring opdoen. Tenminste, dat was het plan. “Binnen UPC, nu Ziggo, kon ik snel en veel stappen maken. Mijn manager vroeg op een gegeven moment: ‘Peter, wil je niet de opleidingspapieren hebben die aansluiten bij je baan?’ Er begon iets te kriebelen, maar toch heb ik het toen uitgesteld.

“Ik kaatste namelijk naast mijn veertigurige werkweek ook nog op hoog niveau,” vertelt Peter. “Elk weekend was ik onder de pannen met wedstrijden en doordeweeks trainde ik veel. Na een aantal jaren merkte ik dat het tijd was om een punt achter mijn kaatscarrière te zetten.” Er ontstond voor Peter zo meer ruimte om te starten met iets nieuws. “Ik wilde mijn bachelor halen, alleen ik wist niet precies wat een hbo-studie inhield. Ik had een hele andere voorstelling dan wat het uiteindelijk bleek te zijn.”

‘Als ik alleen thuiszat zou ik het never nooit halen’

Leren van je medestudenten

Vier jaar afzien in de collegebanken, studieboeken in je hoofd stampen, tentamens maken, je papiertje halen en dan ben je klaar. Dat was de verwachting van Peter voordat hij aan zijn studie begon. “Studeren is niet zo schools als ik dacht,” vertelt Peter. “Natuurlijk, je moet veel leren, maar het is wel anders. Je krijgt veel vrijheid om je eigen studie in te vullen. Je kunt bijvoorbeeld een docent vragen om een bepaald thema uit te diepen. En vaak herken je die thema’s in situaties op de werkplek,” vertelt Peter. “Daarnaast leer ik ontzettend veel van mijn medestudenten. Iedereen heeft zijn eigen achtergrond, dat maakt mij nieuwsgierig. Wat doen zij binnen hun bedrijf? Tegen welke problemen lopen zij aan? Wat zijn de verschillen tussen die bedrijven en Ziggo?”

Vrijheid en structuur

Studeren aan een hogeschool in plaats van een thuisstudie is voor Peter een absolute meerwaarde. Peter: “Daarom lig ik nu wel helemaal op schema. Een studie is best pittig naast werk en je privéleven. De structuur die een hogeschool biedt is ergens heel fijn. Ik krijg veel vrijheden en tegelijkertijd heb ik één avond per week voor mijn studie. Vaak gaan we dan als klas ergens zitten werken, zo kunnen we elkaar helpen met opdrachten en casussen doorspreken. Als ik alleen thuiszat zou ik het echt never nooit halen.”

Stap over die drempel

“Ik denk dat mijn voordeel is dat ik echt een sportersmentaliteit heb,” legt Peter uit. “Ik ga er voor de volle honderd procent tegenaan en opgeven is geen optie. Het scheelde ook veel dat mijn leidinggevende en vriendin achter mij stonden. Ik moest het gewoon nog ‘doen’. Over de drempel stappen en volhouden! Het belangrijkste is om jezelf te blijven uitdagen en prikkelen. Kijk waar nu je staat en waar je straks naartoe wilt.”

Nieuwsgierig naar een flexibele deeltijdstudie? 

Bekijk het aanbod flexibele opleidingen

Ontdek het flexibele onderwijs

Er is geen reden om je dromen, ambities en wensen langer uit te stellen, want er is flexibel onderwijs.