Tessa Raaijmakers

“Ik wilde iets anders, maar wat wilde ik dan precies?” Het idee om een andere weg in te slaan bleef kriebelen bij Tessa Raaijmakers. Uiteindelijk liet ze haar baan als grafisch vormgever achter zich om haar droom te volgen: docent Engels worden en scholieren lesgeven.

Doe wat je gelukkig maakt

“Ik heb lang en veel nagedacht over de vraag: waar word ik gelukkig van?”, vertelt Tessa. Toen ze een keer bijles gaf, vroegen leraren of lesgeven niet iets voor haar was. “Daardoor begon het echt te kriebelen. Zelf heb ik een hele leuke schooltijd gehad, dat gunde ik anderen ook. Ik hakte de knoop door en koos voor mijn eigen geluk.” Dat is ook de belangrijkste tip die Tessa meegeeft. “Wacht niet te lang en doe wat je leuk vindt. Het is zonde als je later spijt krijgt.”

Alles viel op z’n plek

In het eerste studiejaar van de opleiding Leraar Engels ging Tessa op snuffelstage en stond ze voor het eerst voor de klas. “Ik was zo ontzettend zenuwachtig,” vertelt ze. “Gelukkig reageerden de scholieren heel goed. Daar kreeg ik zoveel energie van! Alles viel op z’n plek en toen wist ik het zeker: dit is wat ik wil.”

Geen dag is gelijk

Het bijzondere aan onderwijs is dat geen dag hetzelfde is, merkt Tessa op. “Je begint de dag met een idee, maar niets gaat volgens plan. Dus dat idee kun je wel meteen weggooien. Dat maakt het ook zo leuk,” vertelt Tessa enthousiast. “Het voelt echt als een overwinning als ik scholieren kan inspireren en enthousiasmeren. Juist de uitdagingen en afwisseling zorgen ervoor dat ik voldoening haal uit mijn werk als docent.”

“Studeren is een investering, maar daarna heb je er alleen maar plezier van”

Duidelijke studie-afspraken

“In het begin was het aftasten hoe ik werk en privé kon combineren met een studie. Het was lastig, omdat ik naast mijn studie ook nog een veertigurige werkweek had. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om minder te werken. Als je goede afspraken maakt, kan iedereen rekening houden met je studie en heb je zelf meer balans en rust. Het is echt even een investering, maar daarna heb je er alleen maar plezier van. Mijn droom volgen was de beste beslissing ooit.”

Nieuwsgierig of een deeltijdstudie iets voor jou is? Lees meer over flexibel studeren.

Bekijk het aanbod flexibele opleidingen

Ontdek het flexibele onderwijs

Er is geen reden om je dromen, ambities en wensen langer uit te stellen, want er is flexibel onderwijs.